Selectiecriteria investeerders

De selectiecriteria van investeerders variëren per investeerder. Een ondernemer die investeerders aan wenst te trekken, doet er goed aan zich eerst te verdiepen in de selectiecriteria.

Algemeen gezien zijn er twee criteria waar alle investeerders naar zoeken in een investering:

  1. Een investeerder zoekt een met tijd en risico verdisconteerd rendement
  2. Een investeerder moet vertrouwen hebben in de tegenpartij

Daarnaast zijn er specifieke criteria die investeerders kunnen limiteren, bijvoorbeeld:

Branche – Investeerders zijn vaak gebonden aan een specifieke branche. Dit bijvoorbeeld doordat ze samenwerken met andere investeerders en enkel een mandaat voor investeringen in een bepaalde branche hebben of omdat ze zelf specifieke operationele kennis in een bepaalde branche hebben dat ze synergievoordelen oplevert en derhalve enkel in deze branche wensen te investeren.

Levenscyclus – Het kan zijn dat investeerders enkel investeren in een bepaalde cyclus (Introductie, groei, volwassenheid, verzadiging en teruggang). Een private equity-fonds investeert bijvoorbeeld enkel in bedrijven in de volwassen- of verzadigde cyclus. Een venture capital-fonds investeert op haar beurt enkel in bedrijven in de introductie- of groeifase.

Locatie – Een investeerder in Australië zal zelden geïnteresseerd zijn in het financieren van een Nederlandse uitgeverij in Nederlandstalige kinderboeken. Ook niet wanneer het potentiële rendement hierop aanzienlijk is.

Omvang – Omvang is een criteria waar dikwijls geen rekening mee gehouden wordt. Een investering moet qua omvang bij een investeerder passen, en een verschil kunnen maken in zijn portfolio. Een investeerder met een portfolio van 100 miljoen euro zal niet snel ‘maar’ 100.000 euro willen investeren. Een investering van die omvang die een gigantisch rendement behaalt van 1000% zou in het totale portfolio immers maar een verschil maken van 1%.

Een ondernemer die investeerders aan wenst te trekken, doet er goed aan zich eerst te verdiepen in de selectiecriteria en de propositie enkel te presenteren bij investeerders waarbij aan de selectiecriteria wordt voldaan.

Investeerders

Meer informatie over investeerders?

Neem contact met ons op.